İstanbul Ecza Koop
  • Anasayfa
  • Kurumsal
  • Ortaklık
  • Şubelerimiz
  • Hizmetlerimiz
  • Avantajlarımız
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Kurumsal
  • Ortaklık
  • Şubelerimiz
  • Hizmetlerimiz
  • Avantajlarımız
  • İletişim

İstanbul Ecza Koop

E-Ticaret

Birlikte Geleceğe...

GLOBAL KRİZ EN FAZLA ECZANE EKONOMİLERİNİ ETKİLEDİ

25/01/2012

İstanbul’da gerçekleşen ve Avrupa’dan örneklere de yer verilen toplantıda “Kamunun sağlıkta maliyet kısıtlama ve geri ödeme uygulamalarının eczane alanına etkisi” tartışıldı. Toplantıda söz alan konuşmacılar; Global kriz olarak tanımlanan ekonomik dalgalanmaların en fazla ülkelerin sosyal güvenlik uygulamalarına yansıdığını ve bunun en somut sonuçlarının da küçülen eczane ekonomilerinde görüldüğünü ifade ettiler. 

İstanbul Ecza Koop’un 22. Kuruluş Yılı nedeniyle, İstanbul’da  düzenlenen etkinlikte ‘Kamunun sağlıkta maliyet kısıtlama ve geri ödeme uygulamalarının eczane alanına etkisi’ konusu tartışıldı. 21 Ocak 2012 Cumartesi günü, Elit World İstanbul Otel’de gerçekleşen toplantı saat 14:00’te İstanul Ecza Koop Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Sait Yücel’in açış konuşmasıyla başladı.4 bine yakın eczacı ortağı bulunan İstanbul Ecza Koop’un 22.yılında, eczacı ortaklarının en önemli gündem maddesi olan bir konuyu gündem etmesinin önemine dikkat çekerek; Birinci basamak sağlık sunucusu olan ve reçete karşılamanın yanı sıra, sağlık danışmanlığı hizmeti sunan eczacıların ve eczanelerinin ekonomik yapılarının kamunun sağlık alanında aldığı kararlar ve getirdiği uygulamalardan doğrudan etkilendiğini söyledi. Yücel, eczacıların görev ve sorumluluklarını yarine getirebilmeleri, sahibi ve sorumlusu olduğu eczanelerini yaşatmaları ve geleceğe taşımaları için ilaç ve sağlık alanında alınan kararlarda söz sahibi olmalıdır dedi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Abdullah Özyiğit, ilaç ve eczacılık alanında yaşanan hızlı değişimlere dikkat çekip,. bu alanda yapılan  düzenlemelerin ve yapılan uygulamaların eczane ekonomilerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Özyiğit her zaman olduğu gibi; eczacının bu uygulamalardan mümkün olduğu kadar az etkilenmesi ve görevini yürütebilmesi için meslektaşları ile birlikte ortağı olduğu eczacı kooperatiflerinin önemine değindi ve “yaşanan her türlü olumsuzluğu, gerek mesleki örgütlerimizin çatısı altında gerekse ekonomik örgütümüz olan kooperatiflerimizin çatısı altında göstereceğimiz dayanışma ile çözebiliriz” dedi.  Toplantıda daha sonra konuşmacılar, sırayla kürsüye gelerek yaptıkları sunumlar eşliğinde konu ile ilgili bilgi ve görüşlerini dinleyiciler ile paylaştılar.

Açış konuşmalarının ardından kürsüye gelen il konuşmacı, IMS Türkiye Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız, “Yeni ilaç kararnamesinin pazara olası etkilerinin rakamlarla projeksiyonu ve eczanelere yansıması” konusunu değerlendirdi. İlacın ve ilaç sanayinin global bir değer olduğunu belirten Dr.Akyıldız, dünya ekonomisinde yaşanan global gelişmelerden de öncelikle etkilenen alanın bu alan olduğunu ifade etti.

Toplantıda daha sonra, Söz alan Portekizli konuşmacı UDIFAR Lizbon- Eczacılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi, Ecz. Diogo Miguel Parreira de Gouveia  Avrupa’dan örnekleri vererek AB ülkelerinde yaşanan gelişmelere değindi. İlaç ve sağlık alanında Global kriz öncesinde başlayan değişimleri özetleyen konuk konuşmacı; Sosyal güvenlik ve sağlık politikalarında yapılan düzenlemelerin eczacıları ve eczanelerini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, eczacıların zincir eczane uygulamaları karşısında kooperatifler olarak veya çoklu gruplar halinde örgütlenerek kendi zincirlerini oluşturma yoluna gittiklerini belirtti. Ecz. Diago, bu dayanışmacı girişime rağmen global kriz ile birlikte kamunun uyguladı sosyal güvenlik ve sağlık politikaları; özellikle ilaç fiyatlarını baskılayan uygulamalar eczanelerin rantabl çalışmalarının önünde bir engel olarak karşımızda duruyor dedi.

Toplantıda son olarak kürsüye gelen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Semih Güngör ise konuşmasına “ sözün bittiği yerdeyiz” arkadaşlar diye başladı. Eczacılar olarak sağlık alanında üstlendikleri sorumluluğun bilincinde olarak, 2005 yılından itibaren yapılan düzenleme ve uygulamalara halk sağlığı adına, hastaların hakları adına çok büyük katkılar yaptıklarını dile getirdi. Semih Güngör, ”ancak zaman içinde yapılan düzenlemeler ve yaşanan uygulamalar eczacıların mesleklerinden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmelerini zorlaştırmıştır”
 
Güngör, Özellikle 2011 Kasım’ında kamu tarafından yapılan düzenlemelerin eczacıların eczanelerini yaşatmaları konusunda büyük güçlükler doğurmuştur dedi  ve “ 2005 yılından bu yana ilaç fiyatları % 80 oranında aşağı çekilmiştir, yani eczane ekonomilerindeki  %80’lik bir ciro düşüşüne rağmen eczacılar reçete karşılamaya devam etmektedir ancak,bu yıkıma ‘dur demek’ zamanı geldi dedi ve eczacıların her ortamda dile getirdikleri haklı taleplerini 29 Ocak Pazar günü İstanbul’da gerçekleştirecekleri mitingde kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

1
Facebook Twitter Google + Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
Footer Logo


Copyright © 1989 - 2016. / S.S. İstanbul Eczacılar, Üretim, Temin, Dağıtım Koop.
Tüm Hakları Saklıdır. Kullanılan tüm içerik ve görsellerin kullanım hakları İSTANBUL ECZA KOOP'a aittir.


Sayfa Başına Dön