30
Edit: (11 Temmuz 2016 ): Hükumet yetkilileri tarafından 4.7.2016 tarihinde yapılan, “Ekonomik Müjdeler Paketi” açıklaması kapsamında, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe giren kısmının bazı bölümlerinin (50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için) bir seneliğine öteleme kararı alındığı belirtilmiştir. İlgili düzenleme henüz resmi gazetede yayınlanmamış olup, gelişmeler hakkında ayrıca bilgi paylaşılacaktır.
ECZANELERİMİZDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ BAŞLIYOR
Bilindiği üzere 30.06.2012 tarihinde yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 01.01.2013 tarihinden itibaren Kademi olarak yürürlüğe girmiş olup, 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli statüde bulunan işyerlerinde ise 1.7.2016 tarihinden itibaren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri başlayacak olup, az tehlikeli işyerlerinde çalışan personel sayısına göre, İş Güvenliği Uzmanları için 10 dk/Ay, İşyeri Hekimi için 5 dk/Ay hizmet verilmesi öngörülmektedir.
30.06.2016 tarih ve 29758 sayılı RG ile, yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla sağlanacak şartlar
MADDE 11 – “(7) 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; işveren ve hizmet sunanlar arasında mutabık kalınarak aynı sözleşme yılı içerisinde, aylık hizmet süreleri birleştirilebilir veya hizmet sunum aralıkları belirlenebilir.” Hükmü getirilmiştir.
Özellikle Türkiye Genelinde 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli statüde bulunan işyerlerinde hizmetin aylık verilebilmesi fiili olarak mümkün bulunmamaktaydı. Konuyla ilgili yapılan yönetmelik değişikliği ile, hizmetin, işveren ile hizmet sunanların arasında mutabık kalınarak aynı sözleşeme yılı içinde aylık verilmesi öngörülen hizmet sunumlarının birleştirilerek belirli periyotlarda verilebilme imkanı sağlanmış bulunmaktadır.
Böylece, Türkiye Genelinde hizmet veren eczanelerimizde İSG hizmetlerinin efektif olarak sürdürülebilirliği sağlanmış bulunmaktadır.
Eczanelerde verilecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri kapsamında;
Risk Değerlendirme Raporlarının hazırlanması
- Acil Durum ve Eylem Planlarının hazırlanması,
- Çalışan personellerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin verilmesi,
- Yıllık Çalışma ve Eğitim planlarının hazırlanması,
- Yıllık Değerlendirme raporlarının hazırlanması,
- Saha denetimlerinin yapılması,
- Öneri tespit defterlerinin kullanımı,
- Gerekli personeller için ilave eğitimler verilmesi,
- İç yönerge hazırlanması,
- İş Kazaları ve ramak kala raporlarının incelenmesi ve Kaza Kök neden araştırmalarının yapılması,
- Yangın ekipmanlarının kontrolü,
- Elektrikli ekipmanların periyodik kontrollerinin sağlanması,
- İşyerlerinde kullanılan İş Ekipmanlarının periyodik kontrolleri için gerekli bilgilendirmenin yapılması,
- İhtiyaç bulunan ortam ölçümlerinin belirlenerek işverene raporlanması,
- İşe giriş ve periyodik muayenelerin yapılması,
- Hijyen denetimleri vb. faaliyetlerin sağlanması gerekmektedir.
Ayrıca;
29.06.2015 tarih ve 29401 RG ile yayınlanan İşyerlerinde İşveren veya İşveren vekili tarafından yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine ilişkin yönetmelik kapsamında, ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, İş sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine olanak sağlamış bulunmaktadır.
Bunun için, İşveren veya işveren vekilleri Anadolu Ünv. eğitim kursuna katılarak, açılacak sınavda 50 başarı puanı alarak İSG-KATİP üzerinden atamaları yapılarak bu hizmet vermeleri sağlanabilmektedir. İşveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmek için çalışan başına aylık en az 10 dakika ayırması gerekmektedir.
6331 sayılı Kanunun “Sağlık gözetimi” başlıklı 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasında” (Değişik birinci cümle: 10/09/2014-6552/17 md.) Bu kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir”hükmü bulunmaktadır.
Burada önemli husus,on’daz çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerlerinde, İşveren veya işveren vekilleri 29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı yönetmelik kapsamında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendilerinin üstlenmesi halinde, sadece işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikler için, Kamu sağlık hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden faydalanabilmektedirler.
Sonuç olarak;
Tez Medikal OSGB hizmet kalitesinde, İstanbul Eczacılar Kooperatifi üyeleri için 2016 yılı sonuna kadar geçerli, İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet bedeli aşağıdaki tabloda sunulmuştur.
KİŞİ ARALIĞI | BİRİM FİYAT (AYLIK) |
Kişi Başı | 20 TL (KDV Dahil) |
Tez Medikal, kendi yükümlülükleri kapsamındaki eksiklikler nedeniyle oluşacak idari para cezalarını ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
Tez Medikal, İSG KATİP alanındaki uzman ve hekim atamalarını, sözleşme süresi boyunca kanun ve yönetmeliklere uygun olarak kesintisiz sağlamayı garanti etmektedir.
İRTİBAT TELEFONLARI
TEZ MEDİKAL SAĞ. TUR. A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜK
Adres: Güntaş Plaza Basın Ekspres Y.
Merkez Mah.Çınar Cad. No:10 Kat:1
Yenibosna/İSTANBUL
Tel : 0212 465 59 69
Fax: 0212 465 43 40
E-Mail: info@tezmedikal.com.tr
TEZ MEDİKAL OSGB GENEL MÜDÜRLÜK
Adres: Sabiha Gökçen Uluslararası
Havalimanı Dış Hatlar Gelen Yolcu
Terminali 34912 Kurtköy/İSTANBUL
Tel : 0216 588 50 85
E-Mail : info@tezmedikal.com.tr
E-Mail : teklif@tezmedikal.com.tr
E-Mail : ik@tezmedikal.com.tr